lokacija: Ljubljana, Slovenija

leto projekta: 2007-2011

natečaj: 1. nagrada

površina objekta: 14.658 m2 

avtorja: 

Miloš Jeftič
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.art(c)ore

odgovorni projektant arhitekture: 

Miloš Jeftič

vizualizacije in fotografije:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. | art(c)ore
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. | art(c)ore

opis projekta:

Ključne značilnosti umestitve objekta v prostor
Obravnavano območje urejanja je pretežno že izoblikovano, zato se novi objekt podreja izoblikovanim vrednotam območja, kot tudi pravilom in odnosom med posameznimi značilnostmi obstoječe zazidave. Oblikovati želi kvalitetno bivalno okolje, tako za stanovalce kot za obiskovalce poslovnih prostorov.

 

Upoštevanje značilnosti širšega območja
Ob Dunajski cesti se je na območju med Slovensko cesto in Bežigrajskim dvorom izoblikoval niz stolpičev, ki so nekoliko odmaknjeni od ceste. Pred njimi so se oblikovali manjši in večji javni trgi s pestro trgovsko in gostinsko ponudbo ter številnimi poslovnimi prostori. Novi objekt »Učne delavnice« se navezuje na ta niz stolpičev in ga logično nadaljuje ter se tako vključuje v sistem javnih peščevih površin širšega območja.

 

Pojavnost objekta v širšem območju
Objekt je oblikovan in postavljen tako, da je za okolico najmanj moteč, hkrati pa smiselno dopolnjuje vogal Dunajske ceste in ulice Bežigrad. Gabaritno oblikovanje objekta se postavi "ob bok" stolpnicama Astre, ki pa ostajata nesporni prostorski dominanti obravnavanega kareja, saj novi objekt ostane oblikovno nevtralen in prepušča primat Astri.. Objekt je gabaritno sestavljen iz dveh stolpičev, ki sta povezana z nizko lamelo. Nadaljuje začeti princip Astrinih stolpov.

 

Zasnova fasade
Objekt je sestavljen iz "lebdeče" lamele v 2. nadstropju, dela pod njo ter stolpov nad njo. Zaporednju sledi tudi materialnost fasade. "Lebdeča" lamela ter spodnji del stolpov je materializiran v kovinski perforirani fasadi. Zasnovana je kot zaščitni ovoj, ki obdaja sredico objekta. Sredica objekta se nam pokaže v pritličju in 1. nadstropju ter nad 6. oziroma 7. nadstropjem. Zato sta spodnji in zgornji del objekta pretežno steklena, prosojna. Polni deli fasade imajo finalni sloj steklen. Zasnovo fasade prikazuje grafični list na naslednji strani.

 

f001
n001
n002
n003
n004
n005
n006
r001
r002
r003

Koblarjeva ulica 7A
1000 Ljubljana

Pisarna:
Šlandrova ulica 2
Ljubljana-Črnuče

+386 51 622 105
arhitekturamj@gmail.com
milos.jeftic@siol.net

Davčna številka: 52046583

Matična številka: 3696308000

Davčni zavezanec: DA

TRR: IBAN SI56 0214 0025 8473 182 (NLB d.d.)